SUMBANGAN KEWANGAN DAN WAKAF TUNAI ANDA AMAT KAMI HARGAI UNTUK MENERUSKAN PROJEK KOMUNITI ISLAM DAN MENAMBAH BAIK UNTUK PORTAL – TERJEMAHAN SURAH ALQURAN.


CARA MEMBUAT SUMBANGAN KEWANGAN DAN WAKAF TUNAI 

Jenis Sumbangan Wakaf Tunai (RM)
Al-Quran 50
Rehal Al-Quran 30
Sedekah Anak Yatim Mengikut kemampuan dan ikhlas kerana Allah SWT.
Sedekah Fakir Miskin Mengikut kemampuan dan ikhlas kerana Allah SWT.
Sedekah Jariah Mengikut kemampuan dan ikhlas kerana Allah SWT.
Pembangunan Portal surahalquran Mengikut kemampuan dan ikhlas kerana Allah SWT.

SUMBANGAN KEWANGAN DAN WAKAF TUNAI BOLEH DI SALURKAN KEPADA BERIKUT:
→ BANK: MAYBANK-ISLAMIC
→ NO. AKAUN: 562209638818


SEKIRANYA SUMBANGAN TELAH DIBUAT, SILA ISI BORANG DI BAWAH:


 

HADITH NABI SAW:
Dari Abu Hurairah RA., sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Apabila mati anak Adam, akan terputuslah amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, Ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh yang mendoakannya” Hadith Riwayat Muslim.

FIRMAN ALLAH SWT:
“Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma), dan ia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil kedekut); sedang Allah menjanjikan kamu (dengan) keampunan daripadaNya serta kelebihan kurniaNya. Dan (ingatlah), Allah Maha Luas limpah rahmatNya, lagi sentiasa Meliputi PengetahuanNya.” Al-Baqarah (2:268)

Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka ia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: ” Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku – ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh “. Al-Munaafiquun (63:10)

Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya. Al-Baqarah (2:261)


Wakaf: Merupakan salah satu cara ibadah atau cara menghampiri diri kepada Allah(taqarrub ilallah) menerusi harta kekayaan. Wakaf juga merupakan salah satu ibadah yang awal di dalam Islam yang diizinkan oleh syarak.
.
PENGERTIAN WAKAF (TUNAI): Wakaf tunai ialah berwakaf menggunakan wang tunai yang dikumpul di dalam satu tabung WAKAF di bawah pengurusan untuk mengurus wakaf bagi tujuan membiayai aktiviti-aktiviti dan kebajikan AMAL JARIAH.
.
PENGERTIAN WAKAF (Istilah/Syara’): “Wakaf ialah apa-apa harta yang ditahan hak pewakaf ke atas harta tersebut daripada sebarang urusan jual beli, pewarisan, hibah dan wasiat di samping mengekalkan sumber fizikalnya, untuk kebajikan dengan niat untuk mendekatkan diri pewakaf kepada Allah S .W.T”
.
HADITH NABAWIYAH: Dari Abu Hurairah RA., sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Apabila mati anak Adam, akan terputuslah amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh yang mendoakannya” Hadith Riwayat Muslim.

Jazakallah Khairan (Semoga Allah membalasmu dengan kebaikan).

UtamaWakaf Tunai | Surah


Hak Cipta Terpelihara© 2016 Media Dakwah Islam.